Rouwverwerking

De periode voor de uitvaart gaat vaak grotendeels langs u heen. U wordt geleefd en heeft nauwelijks tijd om stil te staan bij het verlies van uw dierbare. Pas na het daadwerkelijke afscheid, ontstaat er ruimte voor verdriet en valt u wellicht in het bekende zwarte gat.

Daniëlle Wevers helpt u met het verwerken van uw verdriet. Dat start al vanaf het eerste contact. Een rouwverwerkingsproces begint namelijk niet pas ná de uitvaart en kent ook geen einde. Over 20 jaar kunt u tenslotte nog steeds verdrietig zijn om het verlies van uw dierbare.

Eigenlijk verwerkt u rouw dus niet, maar draagt het mee in uw rugzak. U leert het dragen van die rugzak dragelijk te maken, zodat het geen ballast vormt. Uw verdriet, uw rouw mag er zijn, altijd en overal, zolang u dit zelf ook toelaat.

Heftige emoties

Verdriet, maar ook boosheid, onbegrip, gelatenheid en zelfs blijdschap zijn emoties die u kunt voelen bij het verlies van een dierbare. Dat kan u in verwarring brengen; hoe kunt u toch boos zijn op de overledene? Daniëlle Wevers helpt u deze emoties te accepteren en ook de ruimte te geven om er aan toe te geven.

Loslaten

Het proces van loslaten is essentieel om het verlies van uw dierbare dragelijk te maken. Pas als u zijn of haar dood accepteert, kunt u zelf verder met uw leven. Om u daarbij te helpen betrekken we u en de andere naasten zeer nauw bij de voorbereidingen voor de uitvaart. Dat doen we op een manier die u prettig vindt. U kunt bijvoorbeeld aanwezig zijn bij of meehelpen met de verzorging, maar we kunnen u ook tot in detail uitleggen wat er in een lichaam gebeurt zodra het overleden is. Het helpt u begrijpen, het wordt minder eng en u kunt daardoor stapje voor stapje meer afstand nemen van een lichaam, dat slechts het “huis” is waar uw dierbare in heeft gewoond.

Nieuwe invulling geven

Leven zonder uw dierbare betekent dat u uw eigen leven een andere invulling gaat geven. Het toekomstbeeld dat u samen had is weg en moet voor uzelf een nieuw toekomstbeeld maken. Het gat, hoe groot of klein dan ook, dat de persoon achterlaat zal opgevuld worden. Hoe, dat is voor iedereen persoonlijk. Voor de een betekent het een compleet ander leven, voor de ander zijn er slechts wat praktische aanpassingen. Was hij of zij uw steun en toeverlaat en steunde u volledig op hem of haar? Dan kunt u er als een berg tegenop zien om weer verder te gaan met uw leven. Daniëlle Wevers staat u bij en helpt u daar waar ze kan.

Neem contact met ons op

Neem contact op